14 Mayıs 2009 Perşembe

| Temizlik kategorisinde yeni bir alt kategori: Gıda temizliği ve sanitizer...

Temizlik kategorisinin alt kategorilerini şöyle sıralayabiliyoruz. 1) El, saç ve vücut temizliği: Sabunlar, şampuanlar, vücut şampuanları, el temizleyicileri... 2) Çamaşır temizliği: Çamaşır deterjanları... 3) Bulaşık temizliği: Bulaşık deterjanları, bulaşık makinesi toz ve tuzları... 4) Yüzey temizliği: Zemin, döşeme, parke, lavabo, evye, cam, tuvalet temizleyicileri...



Şimdi bunlara bir tane daha ekleniyor. 5) Gıda temizliği: Sanitizerler...

Tabii, bugüne kadar gıdalarımızı çeşitli yöntemlerle, ağırlıklı olarak da suyla temizliyorduk. Sanitizerin farkı, yeni çağın yarattığı sorunlara çözüm getiren yenilikçi ve modern bir ürün olması...

Nitekim, fazla değil, bundan birkaç on yıl önce, tüm sebze ve meyvelerimizi suyla temizlememiz yeterliydi. Ama bugün, tarlalardan daha fazla verim almak için kullanılan gübrelerin sebze ve meyveler üzerindeki kalıntılarının, mikroorganizmaların, böcek ilaçlarının, ürünlerin tarladan evimize gelinceye kadar taze kalmasını ve parlak görünmesini sağlayan parafinlerin suyla temizlenme imkanı maalesef yok!

Annelerimizin, özellikle ıspanak, marul gibi yapraklı sebzelerdeki mikropları yok etmek için sirkeli su kullandıklarını biliyoruz. Sirkenin mikrop öldürücü özelliği olduğu da doğrudur. Fakat sirkeli su, hem mikropları tamamen yok etmede yetersiz hem de yağ çözücü özelliği olmadığı için parafin ve böcek ilaçlarını çözme ve bunların altına gizlenmiş mikropları öldürme kabiliyetine sahip değil.

Bu nedenle, yılda ne kadar gübre, mum, böcek ilacı ve mikrop yediğimizin ve çocuklarımıza yedirdiğimizin hesabını yapmak mümkün değil! Oysa gıda temizliği, gıda güvenliğinin ilk ve vazgeçilmez koşuludur.

Elbette, gıda temizliği deyince, kırmızı etten balık ve tavuğa, sebzelerden meyvelere, pirinç ve bakliyattan kurutulmuş ürünlere kadar çok geniş bir yelpazeyi göz önüne getirmek gerekiyor. Bundan böyle, tüm yelpaze için farklı sanitizerler geliştirmek gerekebilir. Şu anda, sadece sebze ve meyveler için dünyada ve Türkiye’de pazarlara arz edilen sanitizerler var. Bunlardan her biri farklı bileşimlere sahip... Bazı Avrupa ülkelerinde kimyasal bazlı sanitizerler gözüme çarptığı gibi bitkisel ve kimyasal karışımlı olanları da var.

Endüstriyel pazarı dışarıda tutacak olursak, nihai tüketiciye yönelik sanitizer pazarı henüz çok yeni olduğu için pazarlardaki marka sıyısı sınırlı... Türkiye’de de yakın zamanda bir ithal ürün pazara girmişti.

Bugünlerde ise Ex’sir markalı bir sanitizer “%100 Bitkisel Sebze ve Meyve Arındırma Konsantresi” olarak market raflarındaki yerini almış durumda... Ex’sir sanitizerin %100 bitkisel içeriğinde hiçbir katkı maddesi ya da koruyu madde bulunmuyor. İçeriği; mısırdan ve hindistan cevizinden elde edilen yüzey aktif madde, şeker pancarından elde edilen organik asit, bitkilerden elde edilen organik çözücü, ylang ylang yağı, tarçın yağı, beyaz sirke ve sudan oluşuyor.

Geleneksel yöntemlerle ve Ex’ir sanitizerle temizlenmiş sebze ve meyveler arasındaki farkı çıplak gözle görmeniz mümkün. Ben denedim, gözlerime inanamadım.

Özetle, önce sebze ve meyvelerimizi gübre, böcek ilacı ve parafin gibi kimyasallarla kirletiyor, sonra da bunlardan arındıracak şeyler icat ediyoruz!

Alın size bir “vaka” daha!

Güncelleme [ 9 OCAK 2010, CUMARTESİ ]

Meyve-sebze temizleyicisi çıkardı, 2 milyon eve girdi | Erkan Çelebi

SİRKE üreticisi Kükre Gıda, dünyanın ilk bitkisel bazlı meyve sebze temizleyicisi Exsir’i piyasaya sürerek, 16 milyon TL’lik yeni bir pazar oluşmasını sağladı. Bu ürünle ilk etapta 2 milyon haneye girmeyi ve 6 milyon adetlik satış gerçekleştirmeyi hedefleyen Kükre Gıda, Exsir’i şimdi de dünya markası yapmaya hazırlanıyor. Bu ürün, sebze ve meyvelerin başta zirai ilaçlar olmak üzere gübre, parafin, haşere, toprak gibi kalıntılarından kolayca arınmasını sağlıyor.