17 Mart 2013 Pazar

| Bir kamu ilanının anatomisi

E, anatomi sadece Tıp Fakültelerinde okutulan bir ders değildir.  

Sağlık Bakanlığı’nın 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle ulusal basında tam sayfa olarak yayımlanan kutlama ilanı gazete okurlarının dikkatinden kaçmamıştır. Büyük ihtimalle ana mesajı da almışlardır. Bu bakımdan bir sorun yok.

Hadi, ilanın estetik değerler ve grafik tasarım kriterleri açısından birçok sorununu da görmezden gelelim. Görmezden gelmememiz gereken birkaç hususu ise irdeleyelim:
1.
“14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun.” başlığı aynı zamanda ana mesajı oluşturuyor. Peki, cümlenin başlangıcı olan “Tüm sağlık çalışanlarımızın” bölümünü ayırarak semantik bütünlüğü parçalamanın ne gereği var?
2.
İlan metni şöyle: “Ülkemizin dört bir yanında fedakarca hizmet eden doktorlarımız, Türkiye size minnettar. İyi ki varsınız!” E, hani başlıkta “tüm sağlık çalışanlarımız” demiştiniz, metinde niçin sadece doktorlara minnettar oluyoruz? Ayrıca, “Türkiye size minnettar” dedikten sonra “İyi ki varsınız!” diyerek ünlemli bir cümleyle metni uzatmanın ne gereği var?
3.
Ucuz bir yöntemle, paspartusu gerçek ölçülere göre epeyce geniş tutulmuş fotoğraf kartları şeklinde üç ayrı fotoğraf ilana serpiştirilmiş. Peki bir tane yetmiyor mu? Zaten fotoğraflardan biri daha çok anne çocuk ilişkisini, biri de şımarıkça bir yaşlı kadın ve sağlık görevlisi muhabbetini yansıtıyor. Üçüncü fotoğraf ise, gerçekten ilanın tek görseli olmayı fazlasıyla hak ediyor. Öyleyse diğer ikisine ne gerek var?


4.
Hımm, gazetelere tam sayfa ilan için tomarla para veriyoruz. Bir başlık, bir metin, üç fotoğraf ve bir logoyla geçiştirilir mi? Öyleyse ilanın altına hasta yakınlarının doktorlara yönelik tacizlerini şak diye kesebilecek bir cümle ekleyelim: “Hastalarımızın sağlıklı hizmet alabilmeleri için sağlık çalışanlarının güvenliği önemlidir.” Etkisi olmayacak, hatta algılanmayacak bambaşka bir mesajı ilanın kıyısına sıkıştırmaya ne gerek var?
5.
Herhalde Bakanlıktaki konuyla ilgilenen hanım arkadaşlardan birinin  “N'olur, ilana bunu da koyalım.” şeklinde bir ricası olsa gerek: “Sevgi en iyi ilaçtır!” Bu mesajı kırmızı bir daire içine yerleştirmek ve onun çevresini de kesik çizgiyle döndürmek de grafiker arkadaşımızın ilana yaptığı önemli bir katkı… Gereksiz ilaç tüketiminin azaltılmasına zerre kadar katkısı olmayacak bir başka mesaja ne gerek var?
6.
Bakanlığımızın yeni logosu için bir şey demeyeyim artık, ona kimsenin yapacağı bir şey yok!

Baylar ve bayanlar, milyonlara hitap eden her iletişim enstrümanı (logo dahil) o kurum için aynı zamanda bir sosyal sorumluluk unsurudur. Tıp Bayramı’nı kutlamak kadar, hatta belki de ondan daha fazla önemlidir.