10 Haziran 2006 Cumartesi

| Buranın arka sayfası da, arka sayfa güzeli de yok!


Hürriyet gazetesinin bugünkü haberine göre Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Şahin, kendi kurduğu sitede manken ve fotomodellerin erotik fotoğraflarına yer vermiş. Sitede ayrıca dersler, ödevler, ödev açıklamaları, bilimsel yazılar, güzel sözler pencereleri de bulunuyormuş.

Prof. Dr. Mehmet Şahin, amacının 18-23 yaş arasındaki öğrencilerin ilgilerini “fotoğraflar aracılığıyla siteye ve derslere çekmek” olduğunu belirterek şunları söylemiş:

“Fakültenin Yönetim ve Organizasyon Bölümü’nde yönetim ve bilgi sistemi hocasıyım. Siteme giren öğrenciler, ders notlarından ödevlerine, bilimsel yazılara, güzel sözlere dair birçok çalışmayı yapabiliyorlar. Web sayfası kurmayı da öğreniyorlar. Türkiye’de web siteli, ilk interaktif çalışma bu. Burada karşılıklı bir iletişim ve motivasyon var. Siteye üye olanlar da, sorular yönelterek anında yanıt alabiliyorlar.”

Prof. Şahin, bu yöntemin çevresinde nasıl karşılandığı sorusuna ise “Fotoğrafları Türkiye’deki gazetelerin sayfalarından ve internet sitelerinden aldık. Beğenildiğini öğrencilerimden duyuyorum. Başka hocalarına da, bu çalışmayı övüp ‘Sizler niçin yapmıyorsunuz?’ diyorlarmış. Dönem başından beri bu çalışmayı sergiliyoruz.” yanıtını vermiş.


“Haydaaaaaa!” dedirtecek, ilginç bir haber bu... (Bu gibi durumlar için, acaba tematik olmayan bir blog mu açsam?)

1.
Eğitimde “havuç” yönteminin işe yarayabileceğini düşünürüm de, bu havuçlara benim pek aklım yatmadı.
2.
Hadi erkek öğrenciler bu havuçlara kandılar diyelim, peki siteye kız öğrenciler için niye Sean Connery, pardon o bizim zamanımızdaydı, Brad Pitt ve Tarkan fotoğrafları konmamış. Erkeklerin canı can da, kızlarınki patlıcan mı? Ayrıca bu adil olmayan durum, bir yönetim ve bilgi sistemi hocasına yakışıyor mu?
3.
Gazetelerin arka sayfa güzellerini anladık; kahvede, evde, şurda burda bakanlar bakıyordur. Peki internetin engin sularına dalış yapmış bir öğrenciyi, elinin altında bir sürü imkan varken Hoca’nın “arka sayfa”lardan arakladığı “havuçlar” keser mi?
4.
Bu durumda, acaba, bir bilim adamının sitesine bu “havuçlar”ı serpiştirmektense, bir porno sitesine bilimsel makaleler eklense daha mı etkili bir eğitim yöntemi benimsenmiş olurdu?
5.
Bana göre bu yöntemin yararı çok tartışılır. Bu siteye öğrenciler “eğitilmek” için girmek yerine, olsa olsa “Acaba Hoca bugün hangi kızı eklemiş?” geyiği için giriyorlardır. Ayrıca Hoca’nın “havuçlar”la ilgili beğeni kriterlerini merak etmeyenler de yok değildir.
6.
Acayip bilim “aşk”ları depreşen öğrenciler başka hocalarına da, bu çalışmayı övüp “Sizler niçin yapmıyorsunuz?” diyorlarmış. Yani tam geyiği bulmuşlar. Bakın çocuklar, biz de öğrencilik yaptık, yemem ben bunu! Zaten anlaşılan, diğer hocalarınız da yememiş.
7.
Bence, insanı hayvandan ayıran özellikler, yani içgüdüsel ihtiyaçlar dışındaki insani melekeler geliştikçe yeme içme gibi, seks gibi içgüdüler belli bir dengeye oturur. Bu nedenle entelektüel bir etkinlikle “arka sayfa güzelleri” standardındaki cinselliği bir araya getirmek son derece saçmadır. Hatta matrak!
8.
Hiç kimse bundan, sakın kafası çalışanların başka bir yeri çalışmaz anlamı çıkarmaya kalkmasın. Onlar için yeme içme, nasıl hapur hupur karın doyurmanın ötesinde bir gustoya dönüşüyorsa, seks de “arka sayfa güzelleri” pespayeliğinin çok ötesinde bir anlam taşır.
9.
Burada kullandığım fotoğrafları Hoca’nın sitesinden sanmayın. Eğer Hürriyet’in kullandığı fotoğraf doğruysa, ben onunla bloğumu kirletmek istemedim. Bu fotoğraflar, ünlü fotoğraf sanatçısı Kassandra’dan... “Arka sayfa”yla bir ilgisi olmadığı gibi “haber” fotoğrafı da değiller. Yazıyı desteklemek için kullanıldılar.
10.
Daha da mizahi olan durum, Hürriyet’in, haberin başlığını “Arka sayfa profesörü” olarak atması... Şimdi Hürriyet bu lafı hak etmedi mi: “Arka sayfa gazetesi!”