6 Şubat 2008 Çarşamba

| Küçük olmanın en büyük avantajlarından biri, büyük düşünme potansiyeline sahip olmaktır

“Küresel kapitalizm, ‘pazarlama’dan sıkıldığı için demokratik pazarlardan çekiliyor (mu?)” başlıklı yazımın sonunda, böyle bir gelişmenin, bizim gibi küresel kapitalizmin periferisinde olanlar için iyi bir şey olup olmadığını bilemediğimi söylemiştim. Yine bilemediğimi söyleyeceğim. Bu yazının başlığını ise birazcık yüreklere su serpmek üzere attım. [FOTOĞRAF: ADMVI]


Başlık bana aitmiş gibi duruyorsa da, aslında Marshall McLuhan’ın büyük bir lafının ters yüz edilmiş halinden ibaret... Büyük laf şu: “Büyük olmanın en hoş yanlarından biri, küçük düşünme lüksüne sahip olmaktır.”

Koca koca adamların nasıl böylesine sade suya tirit fikirlere sahip olduklarını artık öğrenmiş olduk, ama buna takılmayalım. Derim ki, düzü ve tersiyle her iki lafı da ciddiye alın. Bana çok işe yarayacakmış gibi görünüyor. Şimdilik küresel kapitalizmi falan da boşverin, önünüzdeki güncel rekabete bakın.

Lafları birleştirerek tekrar edelim mi?

“Büyük olmanın en hoş yanlarından biri, küçük düşünme lüksüne, küçük olmanın en büyük avantajlarından biri ise, büyük düşünme potansiyeline sahip olmaktır.”