16 Nisan 2006 Pazar

| Kızıl saçlı dişi Rambo

Ürdün kralı Hüseyin’in cenaze törenini hatırlar mısınız? Mini minnacık bir ülkenin kralının, cenaze törenine dünyanın birçok ülkesinin en üst düzeyde katılımını sağlayan özelliği neydi, bu kadar önemli ülkelerde bu kadar itibar sahibi olmasına hangi ilişkileri vesile olmuştu, bilemem. Allah gecinden versin, bizde böyle bir cenaze olsa bu ölçekte bir katılımın olacağını hiç sanmam.

Şimdi, durup dururken Kral Hüseyin'in cenaze töreni nerden mi aklıma esti? Hiç unutmuyorum; bu törene dönemin Amerikan başkanıyla beraber birkaç eski başkan da katılmıştı. Kimler olduklarını şimdi hatırlayamıyorum, ama önemli değil. Halef selef Amerikan başkanlarını getiren uçak piste inmiş, uçağın kapısına özel bir platforma sahip olan bir merdiven yaklaştırılmıştı. Ve tüm dünya televizyonlarında naklen yayınlanan görüntülerde başkanların teker teker kapıdan çıkıp platformda yerlerini almasını ve karşılayanları elleriyle selamlamalarını izledik. Görkemli bir Broadway oyunu gibi her karesi tek tek hazırlanmış bir gösteri izlemişti bütün dünya...

Demirel dışında bizden kimlerin katıldığını da tam olarak hatırlamıyorum, ama bu gösteri karşısında birçok başka ülke ziyaretçisi gibi bizim de ezik kaldığımızı unutmuyorum. Zengin ev sahibinin zengin konukları yanında, bizimkiler töreni kenardan seyreden yoksul komşu gibi duruyordu. Törene gelmiş yoksul komşular, kovacak değiller ya!

Amerikan sinema endüstrisi belli duruşlar, tavırlar ve edalar geliştiriyor, sonra bunları bütün dünyaya yayıyor, sonra da tabii ki en iyi kendisi uyguluyor. Büyüklük, güç ve görkem...

Rambo da bu değerlerin simgelerinden biri... Bunu, Amerikan propagandası diyerek mahkum edebilirsiniz tabii. Ama o başka bir konu. Bir ara onu da analiz ederiz.

Başbakan'ın Tunceli ziyaretinde güvenliğini sağlayan Özel Harekat'tan Zuhal Demir adlı kadın polis, düzgün fiziği, kızıl saçları, gülen yüzü, manikürlü tırnakları ve uzun boyuyla Erdoğan'dan daha fazla ilgi odağı olmuş. “Özel” harekatın “özel” bir PR çalışması mıydı bu, bilmiyorum. Bilinçli bir davranışsa kutlamak gerekir. Küçük bir hareket; “özel” harekatçıların çek-senet tahsilatı, haraç toplama, Güneydoğu’da girdikleri karanlık ilişkiler gibi “özel” işleriyle ilgili söylentilerle epeyce kirlenmiş imajlarını simge değerlerin baskılamasıyla bir anda değiştiriveriyordu işte...

Çevredekilerin, hele çocukların “kızıl saçlı dişi Rambo”ya bakışlarındaki hayranlık duygularını görebiliyorsunuz değil mi?

Hedef kitleye, onun zihnindeki doğru kodlamalara uygun mesajlar gönderebilme becerisini gösterirseniz başarmamanız mümkün değil. Tabii süreklilik şart.