16 Şubat 2009 Pazartesi

| İşte Musa’nın çocuğu... Ve Muhammed’in...

Birkaç yıl önce İsrail televizyonlarında yayımlanmış bir film... Yeni gördüm. Ağustos 2006’da Google Video’ya düşmüş. Ondan bir yıl sonra da You Tube’a... Şu anda sitesi çalışmayan Hamifkad Haleumi (The People’s Voice) adlı barış girişimcisi İsrailli bir organizasyona ait. Filmin, döneminde hak ettiği ilgiyi görmediği seziliyor.



Filmin sözleri yaklaşık olarak şöyle: “Fantastik... Neredeyse bir rüya gibi... Ancak, eğer inanırsan bu rüya gerçekleşir. Orta Doğu’daki çatışmaya son ver!”

Film, ‘post-packshot’ında yer alan bir ayetle sona eriyor: “Sevmenin zamanı var, nefret etmenin zamanı var.
 Savaşın zamanı var, barışın zamanı var.” (Vaiz, 3:8) Kutsal Kitap’ın Vaiz bölümüne göz attığımızda şöyle ayetler olduğunu da görüyoruz: “Taş atmanın zamanı var, taş toplamanın zamanı var. Kucaklaşmanın zamanı var, kucaklaşmamanın zamanı var.” (Vaiz, 3:5) Belli ki bu ayetlere de bir şekilde gönderme yapılmış. Mesela bir de şu: “İnsan için yaşamı boyunca mutlu olmaktan, iyi yaşamaktan daha iyi bir şey olmadığını biliyorum.” (Vaiz, 3:12)

Yani film, “Haydi, şimdi barış zamanı.” demeye getiriyor.

Musevi olduğunu sandığım bir izleyici You Tube’a yaptığı yorumda “Bunu, hepimizin duası olarak görüyorum. Tanrı dualarımızı cevapsız bırakmayacaktır.” demiş.

Gördüğünüz gibi, Musa’nın gerçek çocukları da var.

İlgili Yazı: Eleştirinin sefaleti, sefaletin eleştirisi!..