23 Şubat 2007 Cuma

| “Her ülke markaları kadar zengindir.”

Nükhet Vardar tarafından kurgulanan ve projenin farklı aşamalarında birçok sektör insanının katkıda bulunduğu TM//Türk Markaları serisinin birinci cildi Reklamcılık Vakfı tarafından yayımlandı.


İlk cildinde Komili Zeytinyağı, Hacı Şakir, Tariş, Türkiye İş Bankası, Dyo, Türk Hava Yolları, Vakko, Petrol Ofisi, Yapı Kredi, Garanti, Akbank, Hürriyet ve Milliyet’in markalalaşma serüvenlerinin ele alındığı serinin, pazarlama-reklam camiası ve reklamverenler için izlenmesi gereken önemli, aynı zamanda da keyifli vakalar içerdiğini duyurmuş olayım.


Dönemin Reklamcılar Derneği Başkanı Jeffi Medina ve Reklamcılık Vakfı Başkanı Faruk Kaptan’ın kaleme aldığı önsözün birkaç paragrafını da aktarmak isterim:

“Markalar bir ülkenin zenginliğidir.
Marka hikayeleri ve ülke hikayeleri de çoğu zaman iç içe geçer.
Birini anlamanın yolu diğerini bilmekle mümkündür.

Marka hikayelerine baktığımızda aslında ülkelerin yakın geçmişlerine, kültürel, sosyolojik ve ekonomik hikayelerine tanıklık ederiz.
TM//Türk markaları diçizi de 2000’li yıllara dek ülkemizde yaratılıp belleğimizde yaşayan markalarımız aracılığıyla geçmişimizi hatırlama ve belgeleme projesi...”

“Bu kitap bir yol ayrımının da belgesi.
Umuyoruz, bu dizi sadece geçmişin envanteri olarak değil, geleceğin de başlama vuruşu olarak algılanır, sadece büyük ulusal markaların kullanmasıyla değil, yerel başarılarını ulusal ve global boyuta taşıma cesaretini gösterecek yeni markaların hikayeleri ile de büyür.”

Bu temenniye katıldıktan sonra kitaptan 1968 model bir İşbank ilanını burada yayımlayıp bir de güzellik yapmış olayım.


YAYINCI | REKLAMCILIK VAKFI, İSTANBUL, OCAK 2007, YAYIN KURULU | FARUK KAPTAN, FÜSUN GENÇSÜ, AYŞEGÜL MOLU, AYTÜL GÜLÇELİK, CEM TOPÇUOĞLU, JEFFI MEDINA, ÖZGÜR SAĞLAM, ŞAHİN TEKGÜNDÜZ, YAZAN | NÜKHET VARDAR, PROJE EŞGÜDÜMÜ | FİSUN BARGU SONER, G. ELİF BAYKAL, KİTAP EKİBİ | REDAKSİYON: ŞAHİN TEKGÜNDÜZ, GÖRSEL YÖNETMEN: AYGEN TEZCAN, GÖRSEL TASARIM: ULAŞ ERYAVUZ, SAYFA DÜZENLEME: GÖKHAN DOĞAN, DVD EKİBİ | SENARYO: ŞAHİN TEKGÜNDÜZ, YARATICI UYGULAMA: PROF. İHSAN DERMAN, VOLKAN ÇETİN, ONUR SÖNMEZ, KATKIDA BULUNANLAR | AKIN ALYANAK, ALİ DANIŞ, BÜLENT GÜVEN, CEM APA, ÇETİN ZİYLAN, FATOŞ KARAHASAN, HAKAN UYANIK, HAYRİ CEM, KEMAL SEZER, MURAT ŞAHİN, ÖMER UÇMAN, VURAL ÇAKIR, ZEYNEP NECİPOĞLU