23 Aralık 2019 Pazartesi

| Hayata sucuk olarak mı veda etsinler?

Dünyanın birçok merkezinde fayton var. Mesela bunlar da at, bunlar da araba...


Büyükada’da on yıllardır süren sorunun kendi kendine çözüleceğini mi düşündük? Sahiplerinin keyfine bırakıp muşamba tenteli çirkin arabalar, iyi bakılmadığı belli atlarla ilgili bir standardizasyona, at sahiplerini cebren merhamete, iyi besleme ve iyi bakıma zorlamaya engel olan şeyin vurdumduymazlıktan başka bir şey olduğunu sanmıyorum.

Şimdi ne yapıyoruz? Hem bir güzelliği, bir nostajiyi, bir turistik değeri imha ediyor hem de bu atların insanla karşılıklı işbirliğine engel olup son nesillerinin hayata sucuk olarak veda etmelerine yol açıyoruz.

Bu kadar acizlik, vallahi bizim için bile fazla.

Güncelleme [ 27 HAZİRAN 2020 ] 

Hem fosil yakıt hem elektrik kullanan hibrit otomobil modelleri vardır. Büyükada veya farklı turistik destinasyonlarda faytonlar hibrit modelle aynı anda elektrik ve beygir gücü kullanabilirler. Böylece hem yüklerini alarak hem de sembolik varlıklarıyla atlarla dostluğumuzu sürdürebiliriz.

Video: “Büyükada’daki atları kaldırıp elektrikli arabalar koymak yerine insanlara seyisliği ve merhameti öğretelim. O atların yaşaması da o hizmeti vermeleriyle mümkün.”