11 Kasım 2007 Pazar

| “Duygularla düşün, akılla hisset...”

52. Vedenik Bienali, “Duygularla düşün, akılla hisset. Şimdiki zamanda sanat...” (Think with the senses, feel with the mind. Art in the present tense.) başlıklı temasıyla 10 Haziran’da başlamıştı. 21 Kasım’da da kapanacak. Notlarım arasında yer aldığı halde, açılış günlerinde yazma fırsatı bulamamıştım. Şimdi, hiç olmazsa temanın buraya kaydedilmiş olması için notu aktarmış oluyorum.


Bu yıl itibariyle 100. yaşına ulaşan bienal, iki yılda bir tek rakamlı yılların yaz aylarında düzenleniyor ve açılış kapanış tarihlerinden de anladığınız gibi dört ay kadar devam ediyor.

Yukarıdaki eser sanatçı Aydan Murtezaoğlu’na ait... 52. Venedik Bienali’ne eserleriyle katılması beklenen Murtezaoğlu, Türkiye’de son dönemlerde gerçekleşen, huzursuzluk yaratan aşırı milliyetçi çatışma ortamı ve tüm bunların üzerine Hrant Dink cinayeti ile kimlik ve aidiyetin sorunlu bir tanıma taşınmış olması gerekçesiyle sergiden çekildiğini açıklamıştı. Sanatçı açıklamasında “Burada dildeki kodu, mekandaki öntanımlılığı, sanatçı pozisyonundaki tavrı yine sanatın içinden tartışmaya açamadığımı fark ettim.” demişti.

Şunu tekrar edelim: “Duygularla düşün, akılla hisset...”